Het grote publiek leerde de innemende Iraanse muzikant Farnoosh Khodadadeh voor het eerst kennen door haar verschijning in het tv-programma Radio Gaga tijdens de covidpandemie. Als muzikante (dafspeler en zangeres) is Farnoosh echter al veel langer actief in het professionele kunstenveld.

Om Farnoosh te schetsen als muzikant en podiumkunstenaar is de weg die ze aflegde veelzeggend. Al op jonge leeftijd begon ze met het spelen van de daf, een Koerdisch-Perzisch percussie-instrument dat in het Midden-Oosten veel bespeeld wordt. De daf is een belangrijk spiritueel instrument binnen de soefi-ordes.
Ze studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Yazd in Iran, waar ze zich als bestuurder sterk inzette voor het opbouwen van het muziekcentrum van de universiteit , ondanks de uitdagingen die vrouwelijke artistieke expressie in het land met zich meebrengt. In 2004 verhuisde ze vanwege de liefde naar België. De eerste jaren daar stonden in het teken van het leren van de cultuur, de Nederlandse taal en het behalen van een diploma verpleegkunde, waardoor haar muzikale carrière tijdelijk op een lager pitje stond.

Toch bleef haar passie voor muziek levendig. In 2016 beleefde ze haar artistieke heropleving dankzij een samenwerking met muzikant-componist Dick Van der Harst, wat het startpunt was van haar artistieke carrière in Vlaanderen. Al snel raakte ze betrokken bij andere producties en projecten in Gent, met een focus op inclusie en het doorbreken van barrières tussen verschillende gemeenschappen. Tegelijkertijd werkte Farnoosh als verpleegkundige op de afdeling Intensieve Zorg van het UZ Gent, waar ze dagelijks de helende kracht van muziek integreerde in de zorg voor patiënten.

Farnoosh speelt in verschillende ensembles en doet haar eigen muzikale projecten.
Ze heeft een duurzame samenwerking met zangeres Lieselot De Wilde in haar project Around the World in 72 Songs (Songs of Travel, Bel Ayre kwartet).

Farnoosh wordt gezien als een geëngageerde kunstenaar die bruggen bouwt tussen culturen, talen en artistieke expressievormen. Zo nam zij het initiatief om een Belgische componist samen te brengen met een Iraanse componist voor het project The City’s Song – The Tehran Sessions. 

Op vraag van Ha Concerts maakte ze Farnoosh and Friends, een storytelling concert, in een kwartet over haar levensverhaal.

Ze creëerde de voorstelling Rumi Passion samen met regisseur Filip Standaert en componist Osama Abdulrasol, geïnspireerd door de Perzische mystieke dichter Molana Jalal ad-Din Rumi, die 750 jaar geleden overleed. Molana is een van de grootste inspiratiebronnen in haar leven. 

In opdracht van Concertgebouw Brugge creëerde ze met componist-muzikant Shahab Azinmehr de voorstelling Het Lied van de Feniks, een actuele interpretatie van de Perzische mysticus Attar Neishabouri.

Actueel is Farnoosh een muziektheater voor kinderen aan het creëren, Echo’s van de Bergen, dat in september 2025 in première gaat in coproductie met Ha Concerts, De Grote Post en BRONKS met de steun van de Vlaamse Overheid en Tax Shelter.